Frivilligmarked

I rigtig mange byer bliver Frivillig Fredag fejret med et frivilligmarked, hvor foreninger viser deres arbejde frem og laver forskellige aktiviteter. Ofte finder frivilligmarkedet sted på et centralt sted i byen, fx på torvet.

Det galt fx i Århus i 2013 hvor 71 foreninger og aktører indtog Bispetotv og Storetorv. Ud over fælles events og underholdning, som fx prisuddeling og musik, stod mange af foreningerne for forskellige indslag. Spejderne lavede sjove aktiviteter for børn og voksne, besøgstjenesterne fra Åbyhøj og Hasle Kirke havde højtlæsning og rollator-løb og Beredskabsforbundet demonstrerede brugen af hjertestarter, mv.

Frivilligmarkeder er en god mulighed for at skabe netværk mellem de forskellige foreninger. I Nyborg blev frivilligbazaren arrangeret af sociale- humanitære, kulturelle og idrætsforeninger i samarbejde med kommunen. Deltagerne havde bl.a. mulighed for prøve romaskiner, taekwondo, mini Triatlon, give hjertemassage, hoppe i hoppeborg, se parkour- og hulahopopvisning og deltage i en frivillig-quiz. Og i Vesthimmerland sørgede planlægningsgruppen, der bestod af Frivilligrådet, Folkeoplysningsudvalget og netværket af museer og lokalhistoriske arkiver for et bredt fremmøde af foreninger, mange indenfor det lokalhistoriske og kulturelle område. Ca. 70 foreninger deltog.

Også i Viborg er der en god tradition for at man bruger hinandens ressourcer på tværs i praksis. I Viborg blev der afholdt Frivillig Fredag arrangement på byens torv, bl.a. med frivilligmarked, men også med andre aktiviteter, hvor forskellige aktører bød ind. Elever fra Uddannelsesinstitutionen Mercantec stod for forplejningen, genbrugsbutikker stillede møbler til rådighed, der var gymnastikopvisning ved elever fra Bjergsnæs Efterskolen og frivillige foreninger, m.fl. tilbød forskellige aktiviteter. Hjerteforeningen tilbød interesserede at få målt blodtryk og Sundhedscenter Viborg tilbød at måle kropsalder. Arrangørgruppen bag Frivillig Fredag var bredt sammensat med De Frivilliges Hus som primus motor i samarbejde med kommunale frivillighedskoordinatorer, Viborg Idrætsråd, Mercantec, reklamebureauet BCreative, Fotograf Lund og frivillige fra forskellige sammenhænge.

I Vallensbæk havde man lagt vægt på, at Frivillig Fredag 2012 skulle være en festlig dag for hele familien, med "Frivillig Før Disney Sjov Festivitas" med balloner, hoppeborg og ballonshow, ”Frivillig Fredagscafé" med "F - ting", ”flere Frie Frivillige aktivitetszoner" fra forskellige foreninger og en ”frivilligboks”, hvor foreninger og andre ildsjæle havde mulighed for at vinde 5000 kr. ved at fortælle en god idé.