Nye samarbejdspartnere

Frivillig Fredag er en god lejlighed til at indgå nye samarbejder eller møde nye samarbejdspartnere.

Samarbejde mellem foreninger og uddannelsesinstitutioner

 • I Vallensbæk tog kommunen initiativ til projektet ”Frivillighed på skoleskemaet”, hvor elever fra fem 7.-8. folkeskoleklasser fra 3 skoler i løbet af september har gennemført et forløb, hvor de i løbet af tre workshops arbejdede med at udvikle ideer til frivillige sociale tiltag rettet mod udsatte børn/unge. Hver skole fik tilknyttet en forening. De tre foreninger var Ungdommens Røde Kors, Red Barnet Ungdom og Ventilen, som deltog i udviklingsarbejdet med eleverne. Eleverne fik til opgave at visualisere deres idéer på en kreativ måde. På Frivillig Fredag blev elevernes idéer præsenteret ved en idé-fernisering på rådhuset, hvor en vinderidé blev udpeget og præmieret med 5000 kr. Kommunen havde desuden forpligtet sig til at føre en af idéerne ud i livet. Konceptet "Frivillighed på Skoleskemaet" er lavet til et undervisningskit, der frit kan downloades. Læs mere her
   
 • 14 unge fra projektet U ’n’ Media debuterede som journalister på Frivillig Fredag i samarbejde med Frivilligcenter Greve. I løbet af september var de unge rundt og besøge foreninger og interviewe lokale ildsjæle. På Frivillig Fredag præsenterede de deres artikler. U ’n’ Media er et projekt tilknyttet GreveUngdomsCenter, hvor unge kan tilegne sig kompetencer inden for medier, herunder foto, film, journalistik og sociale medier.
   
 • I Kolding indgik frivilligcentret et samarbejde med Kildevæld Efterskole: Eleverne uddelte tomme kaffekopper rundt omkring i byen, som man kunne få fyldt op i frivilligcentret
   
 • I Greve var kommunen, frivillige foreninger og 11 beklædningshåndværkere fra uddannelsescentret CPH West i Ishøj gået sammen om et flot modeshow. Ældre frivillige gik på Frivillig Fredag 2013 catwalk på to ældrecentre i genbrugstøj, der var omsyet af beklædningshåndværkerne
   

Samarbejde mellem generationer

I 2012 lå Frivillig Fredag og Generationernes Dag tæt på hinanden. Mange arrangører valgte derfor at bygge bro mellem de to dage og temaer:

 • Frivilligcenter Nordfyn afholdt arrangementet ”Tag fat i de gamle – hæng ud med de unge, hvor der var adgang for alle i alderen fra 14 år og op til 114 år - hvis man fulgtes med en, der var 20 år yngre eller ældre end en selv
   
 • 23 elever fra Brændkjærskolen i Kolding stod klar med viden og know-how til de af kommunens seniorer, som er usikre på mobilens mange finurligheder ved arrangementet ”mobil mellem generationer”
   
 • I Odder tilbød frivillige unge de ældre en gå eller køretur. Frivilligcentret stod for arrangementet i samarbejde med plejecentre og kommunens visitationsteam
   

Samarbejde mellem foreninger og kommune eller erhvervsliv

 • Rudersdal Frivilligcenter afholdt frivilligbørs på Frivillig Fredag 2014. Frivilligbørs er en særlig metode til at skabe en møde- og markedsplads, hvor lokale foreninger, virksomheder og kommunale institutioner, mv. kan mødes og udveksle ressourcer som f.eks. lokaler, kompetencer og viden. Formålet er at skabe konkrete samarbejdsaftaler, der kan udvikle sig til samarbejdsrelationer og udvide deltagernes lokale netværk. På frivilligbørsen i Rudersdal var cirka 90 mennesker fordelt på 45 organisationer samlet og blev indgået 79 aftaler.
  Læs mere om frivilligbørs-konceptet
  Læs mere om frivilligbørsen i Rudersdal
   
 • I Lejre var borgere, foreninger og virksomheder inviteret til at deltage i et Open Space arrangement, hvor der var mulighed for at præsentere en god idé eller et projekt, være med til at starte noget nyt eller springe med på andres idéer. Der var fx mulighed for at få taletid til at efterlyse personer, ting, kompetencer eller samarbejdspartnere til ens projekt. Formålet med arrangementet var at skabe nye netværk og samarbejder på tværs af erhvervsliv, borgere og foreninger til glæde for alle i lokalsamfundet.
   
 • I Hillerød inviterede et netværk af patientforeninger relevante medarbejdere i kommunen til kaffemøde. Formålet var, at personalet via et øget kendskab til foreningerne i højere grad ville have mulighed for at sende byens borgere videre til foreninger, hvis tilbud og muligheder kan være relevante for dem.
   

Andre samarbejder

 • I Hillerød udviklede frivilligcentret konceptet "Engagement på noder", hvor 10 foreninger blev matchet med 10 lokale musikere, der skrev en sang til "deres" forening og opførte den på Frivillig Fredag.
  Læs rapportage fra koncerten

  Frivilligcentret har udgivet fire af sangene på en CD.
  Hør sangene og læs mere om Engagement på Noder her

 • Københavns Kommune og Pensionsselskabet Skandia inviterede til Speed Dating i Festsalen på Københavns Rådhus. Målet var at skabe nye partnerskaber mellem virksomheder og foreninger/organisationer, som ønsker at tage et socialt ansvar.
   
 • Kirkens Korshær og Merrild serverede en kop kaffe under uret på Hovedbanegården og fortalte om Kirkens Korshærs arbejde for socialt udsatte mennesker i Danmark. Et arbejde Merrild støtter ved at donere al den kaffe, der bliver drukket i Kirkens Korshærs 35 varmestuer og 220 butikker over hele landet.
   
 • Dansk Folkehjælp og Dansk Vandrelaug gik sammen om at arrangere en vandretur for Dansk Folkehjælps brugere, samarbejdspartneren LO Faglige Seniorer og byens øvrige frivillige